Lumiesteet katolle, tietoa

Tältä sivulta löydäy tietoa miksi katolle kannattaa asentaa Kulo-lumiesteet. Ne soveltuvat erilaisten peltikattojen lisäksi myös mineriittikatolle ja lasikatolle, toisin kuin perinteiset lumiesteet. Kulo lumieste voidaan asentaa liimaamalla tai ruuvaamalla. Se on laatutestattu ja CE-hyväksytty.

 

Tietoa yrityksestämme

Vuonna 2008 perustettu Kurikan Lumieste Oy (Kulo) / Uusi Hansa Oy on polykarbonaattisia kattolumiesteitä valmistava yritys. 

Yrityksen toimitusjohtaja Markku Huhta-Koivisto lähti kehittelemään Yhdysvalloissa jo vuodesta 1976 tutuiksi tulleiden polykarbonaattisten kattolumiesteiden markkinointia Pohjois-Euroopassa. Huhta-Koivisto kehitti eurooppalaisille katoille soveltuvan malliston. Kurikan Lumieste / Uusi Hansa Oy patentoi mallistonsa ensin Suomessa ja myöhemmin koko EU:ssa. Ensimmäinen Kulo-lumieste valmistui maaliskuussa 2009 ja ensimmäiset lumiesteet asennettiin 11.5.2009. 

Laadunvalvonta kattoturvatuotteiden valmistuksessa on tärkeää, siksi toimintaamme ja tuotteidemme laatua ohjaa ISO 9001:2000 –laatujärjestelmä. Suunnittelemme ja toteutamme omaa ympäristöohjelmaamme noudattaen ympäristösertifikaatti, ISO 14001:2004, velvoitteita. Tämän standardin mukaisesti uudistamme ohjelmaa jatkuvasti ja toimimme mahdollisimman ekologisesti. 

 

Miksi asentaa Kulo-lumiesteet ?

Turvallisuus 
Lumiesteet suojaavat ihmisiä, eläimiä, autoja, rännejä ja istutuksia katolta tippuvalta lumelta. Joskus tippuvan lumen mukana lähtee irti jopa palotikkaat. Vääntynyt ränni valuttaa kevään sadevedet välikattoon, josta aiheutuu huomattavia korjauskustannuksia.

Kestävät ja huomaamattomat 
Polykarbonaatti on erittäin kestävä materiaali ja lisäksi läpinäkyvä. Polykarbonaatti lumiesteet luovat siis turvallisuutta ilman, että pihapiirisi ulkonäkö kärsii.

Katto kyllä kestää...
Toisin kuin mediassa on kerrottu, omakotitalojen ja muiden asuinrakennusten katot kestävät valtaviakin lumikuormia, eikä lumen pudotukseen tarvitse useinkaan ryhtyä. Valitettavasti media usein luo virheellistä kuvaa; monesti kyseessä on rakennusvirhe, ellei katto kestä lumimassoja. Urakalla tehtyjen isojen hallien ja rakennusten katot kestävät kyllä, jos valvonta on kohdallaan. Omakotitalojen katot ovat pieniä ja kestäviä. Varsinkin talopakettien katot on tehty kestäviksi, sillä talotehdas ei voi tietää rakentaessaan, kuinka lumiselle alueelle talo pystytetään.

..mutta lunta saa silti tiputettua 
Polykarbonaattilumiesteet ovat n. 5 cm korkeita ja, useista muista lumiestetyypeistä poiketen, mahdollistavat lumen poiston katoilta.
Lunta poistettaessa lunta ei poisteta katoilta kokonaan, vaan katon pinnalle on hyvä jättää noin 10 – 15 cm:n paksuinen lumikerros.
Katon pinnalle jätetään siis lumikerros jonka alle lumiesteet jäävät. Tämä lumikerros on vanhaa lunta, joka on tiheämpää ja raskaampaa kuin vastasatava ns. pulverilumi. Tällainen vanhan lumen kerros sitoo uutta satavaa lunta paremmin, kuin jos lumimassa poistettaisiin kokonaan. 
Mutta kuten ylempänä kerrottin omakotitalojen katoilta lunta ei yleensä tarvitse poistaa, vaan sen voi hyvin jättää paikalleen ja antaa lämpimien ilmojen tehdä lumenpoiston luonnollista tietä pitkin, sulamalla.
Runsaslumisina talvina on lumikuormaa katoilla kuitenkin hyvä seurata ja mikäli katoille syntyy kinostumisa ja räystäille lumikielekkeitä on nämä syytä poistaa. Pienet kinostumat eivät ole vaaraksi, mutta suuremmista on syytä pitää huolta.

paksulumikatolla

 

 

Tietoa lumiesteistä

RÄNNIT VOIVAT VAURIOUTUA LUMEN PUDOTESSA KATOILTA 
Usein kiinteistön omistajat ajattelevat, ettei lumiesteitä kannata asennuttaa katoille, joiden alla ei ole kulkuväyliä. Tämä ajatus on hieman epämääräinen. Ensinnäkin lumiesteet suojaavat rännejä rikkoutumasta. Toisekseen ne suojaavat satunnaista kulkijaa myös siellä missä ei normaalisti esteitä tarvittaisi: esimerkiksi lapset saattavat leikkiä lumikasoissa tai lemmikit kulkevat räystäiden alla. Lisäksi puutarhaistutukset kärsivät katolta putoavasta lumesta. 

Lumiesteiden oikeinasentaminen on tärkeää vaurioiden välttämiseksi. Esimerkiksi, jos lumiesteet asennetaan vain toiselle puolelle kattoa, saattaa suuri lumikuorma vääntää rakennusta vinoon tai muuten vaurioittaa rakenteita. 100 neliöisen talon katolla voi olla jopa 20 000 kg lunta!
Ennen asennusta on varmistettava, että kattorakenteet kestävät lumen painon. Jos kiinteistö on rakennettu asetettujen vaatimusten mukaisesti ja rakennuksen lopputarkastus on hyväksytty, kattorakenteet kestävät. 
Nykyisin talotehtaat tarjoavat markkinoilla talopaketteja, joiden katot on mitoitettu kestämään valtavia lumen painoja. Tämä johtuu siitä, etteivät tehtaat tiedä talojen lopullista sijaintia: kattorakenteet varmistetaan kestämään raskaintakin kuormitusta. Esimerkiksi Pohjoismaiden markkinoilla talopakettien tulee kestää myös tunturialueiden paksut ja painavat lumimassat. Tunturialueilla lumensyvyys saattaa maksimissaan lähennellä 3 metriä ja lumenpaino voi ylittää 3,5 kilonewtonia neliömetrillä. 1 kilonewton = 101,97 kg. Tutustu lumikarttaamme: sieltä saat tietoa oman alueesi maksimaalisista pitkänajan lumipainoista.
Suomessa etelärannikon ja saariston lumikuormat katoilla ovat pitkänajan mittauksien mukaan maksimissaan 1,4 kN/ m² ja Käsivarressa vastaavasti maksimissaan 2,6 kN/ m².
Kattojen rakenteilta vaaditaan kuitenkin 1,6 kerrointa mitatun maksimaalisen lumikurman päälle. Eli etelärannikon katoilta vaaditaan 2,24 kilonewtonin kantavuuksia ja Käsivarren katoilta 4,16 kilonewtonin kantavuuksia. Ruotsin tunturialueilla on alueita, missä kattojen rakenteilta vaaditaan 5,5 kilonewtonin kantavuuksia.
Tutustu lumikarttoihin suomen kielisillä ja erikseen ruotsin kielisillä sivuillamme.

 

 
 

Talo Pajalassa Tornionjoen varrella , kuvat otettu 30.12.2009.

Kuva 1. Katolla on noin 40 cm lunta ja lumiesteemme näkyvät kolmioina räystään etuosassa. 

Kuva 2. Etupiha. 

Kuva 3. Sama talo sivusta kuvattuna. 

Tämän talon katolle asensimme Kulo-lumiesteet elokuussa 2009. Talon omistaja kertoi, että loka–marraskuun vaihteessa aluella oli suojasäätä ja lunta noin 30 cm. Tällöin takapihan puoleinen lape tyhjeni itsestään lumesta, koska puutarhan puolelle ei lumiesteitä asennettu. Kuvasta näkyy, miten talon etupuolen katolla on noin 40 cm lunta ja takapuolella noin 10 cm, joka sekin on jo osittain liukunut räystään ylitse esteiden puutteen vuoksi.

 

Lumieste petti
Netikeskustelu lumiesteen pettämisestä. Talven 2010 lumimäärät olivat normaalia suurempia. Huonosti asennetut lumiesteet saattavat repeytyä irti kiinnityksistään rikkoen samalla katteita.
Kulo-lumiesteet eivät repeydy irti eivätkä riko katteita.  Laboratoriotestit takaavat, että yksittäinen este kestää jopa useiden satojen kilojen voiman hajoamatta.

Paljonko lumi painaa
Linkki lumen painon selityksestä. 
"Esimerkiksi, jos omakotitalon katon pinta-ala on 150 m², ja sille on kertynyt 15 cm lumikerros, painaa katolla oleva lumi tällöin 15 kg/ m². Yhteensä katolla oleva lumi painaa 2 250 kg eli 2,3 tonnia." Tämä esimerkki pätee vastasataneelle lumelle, joka ei ole painunut kasaan. Lue lisää ylläolevasta linkistä.

 

Lainsäädäntö

Lumiesteet - Kattojen Turvavarusteet

Tässä ohjeessa esitellään ohjeita lumiesteistä. Näillä ohjeilla voidaan varmistaa rakennuksen käyttö- ja huoltoturvallisuutta.
Näitä ohjeita sovelletaan uudisrakentamisessa sekä käytössä olevien rakennusten kattojen turvavarusteiden suunnittelussa ja korjaamisessa 

CE-merkin suoritustasoilmoitus

Suoritustasoilmoitus nro 200920160829 

 

 

 

 

 

Kysymyksiä ja vastauksia lumiesteistä

Mitä Kulo lumiesteet ovat ja miksi niitä tarvitaan? 
Kulo-lumiesteet ovat kirkkaita, polykarbonaatista valettuja lumiesteitä, jotka asennetaan katolle. Kulo-lumieste pysäyttää lumen ja jään paikalleen, kunnes ne sulavat pois vähitellen ja turvallisesti.
Esteet tarjoavat turvallisuutta jalankulkijoille ja suojaa omaisuudelle. Polykarbonaattinen lumieste on UV-stabiloitu ja säänkestävä. 


Miksi muovisia lumiesteitä metallisten sijaan? 
Muoviset lumiesteet tulivat tutuiksi vuonna 1976, kun Yhdysvalloissa tuli negatiivista palautetta metallisista lumiesteistä. Haurastumisen ja kylmässä rikkoutumisen lisäksi, eri metallimateriaaleista olevat lumieste- ja peltikatteet aiheuttivat korroosiota. Näissä tapauksissa sadevesi toimi johtimena elektrolyyteille. Haihtumalla vesi muuttuu tiiviiksi kalvoksi ja luo galvanointireaktion aiheuttaen ruostetta. Tämä ilmiö yleensä alkaa ilmetä, kun vettä jää loukkuun esimerkiksi ruuvien alle tai kattolevyjen väliin. Ajan kuluessa tämä aiheuttaa metallin heikkenemistä. Lumiesteiden maalaus ei osoittautunut tarpeeksi luotettavaksi ratkaisuksi, mutta se hidasti galvanointireaktiota jonkin verran. Selvisi, että maalattujen lumiesteiden kohdalla korroosio alkoi yleensä esteiden ympäriltä ja ajan mittaan jatkui syöden tietään läpi lumiesteen ja teräskaton. 
Yleisesti voidaan todeta, että maantieteellinen sijainti aiheutti erilaisia reaktioita. Mitä suurempi johtavuus sitä vakavampia galvaaniset vaikutukset olivat. Lisätutkimusten jälkeen havaittiin, että suola ja teollisuussaasteet lisäävät merkittävästi veden johtokykyä niin, että galvaaniset vaikutukset olivat yleensä ankarimpina lähellä rannikkoa tai raskaan teollisuuden alueilla. Ratkaisu tähän ongelmaan oli UV-vakaa, polykarbonaattilumisuojus! Tämä ajatus oli niin ainutlaatuinen, että se sai patentin vuonna 1978 – ensimmäisenä ei syövyttävänä lumiesteenä. 


Yhteenvetona voidaan todeta, että tarpeesta tuli keksinnön äiti neljästä syystä: 

1. Metallinen lumieste muodostaa erilaista galvaanista, syövyttävää reaktiota koskettaessaan erilaisia peltikattoja. Tämä ilmenee esimerkiksi heikentävänä ruosteena. Muovisilla lumiesteillä tätä ei tapahdu. 

2. Kylmässä säässä metalliset lumiesteet (varsinkin halvat mallit) tulevat hauraiksi ja ne voivat murtua ja katketa. Polykarbonaatti ei haurastu kylmässäkään. 

3. Teräskaton ulkonäkö muuttuu metallisilla lumisuojuksilla, koska ne poikkeavat katon suunnasta. Alhaalta päin katsottuna ne eivät sulaudu osaksi horisonttia. Saman tekee myös maalatut lumiesteet. Näin ei tapahdu kirkkailla lumisuojuksilla, vaan ne sulautuvat hyvin katon ja taivaan horisonttiin. 

4. Yhtenäinen, tavanomainen lumieste katkaisee katoilla olevan lumimassan kahteen eri osaan, jolloin toinen osa lepää esteen päällipuolella ja toinen osa esteen alapuolella. Yleisesti lumiesteet asennetaan asennusohjeiden mukaan kantavan seinän yläpuolelle siten, että katolla olevan lumikuorman paino rasittaa vain kantavia osia. Yhtenäinen lumieste muodostaa vaaran suojasäillä, sillä lumiesteen alapuolella olevat lumet tippuvat vaudilla katoilta, aiheuttaen usein vakaviakin onnettomuuksia. Kulo-lumiesteet rakennetaan yhtenäiseksi siksakriviksi, joka sitoo lumimassat ympärilleen, eikä jaa lumimassoja eri osiin samalla tavalla kuin perinteiset lumiesteet. Koska lumi sitoutuu myös yksittäisen esteen alapuolelle, kaikki lumet ja jäät sulavat turvallisesti paikalleen katolla: näin vältytään esterivistön alapuolisten lumi- ja jäämassojen aiheuttamilta vaaroilta. 

Ovatko mitat, muodot ja asennusmenetelmät lumiesteissä tärkeitä? 
Kulo-lumiesteen koko ei tarvitse olla suuri, koska sen tehokkuus syntyy siksakasennussysteemistä. Siinä ketjutettu esterivistö sitoo lumet ja jäät ympärilleen eri tavalla kuin perinteiset esteet. Kulo-lumiesteen pyöreät kulmat vähentävät mahdollisia henkilökohtaisia vahinkoja asennuksessa sekä kattoa hoidettaessa. 

Onko etäisyys tärkeää? 
Oikeat välit lumiesteille ovat yhtä tärkeitä kuin materiaalin ja muodon valinta rakennuksiin. Kulo tarjoaa nopean, välivapaan mahdollisuuden, joka perustuu kattokaltevuuteen. Kaltevuudet, laipion pituus räystäältä harjalle ja laipion leveys, määräävät määrän. Samoin alueelliset lumen paksuudet vaikuttavat. Käytä tuotearvioijaa, joka arvioi tarvittavan määrän ja niiden hinnan. 

Pitäisikö minun käyttää kirkkaita vai värjättyjä lumiesteitä? 
Tässä asiassa on kyse mieltymyksistä. Kirkkaat lumiesteet ovat huomaamattomampia katolla kuin värilliset. Värilliset lumiesteet toimivat auringonsuojana luodessaan varjon. Haalistuminen on erilaista, jos lumiesteet eivät ole katon kanssa samaa materiaalia tai maalattu samantyyppisellä maalilla. Väritön lumiesteemme on huomaamaton. 

Miten saan tietää kattoni kaltevuuden? 
Kattokaltevuuden arvioinnissa voit käyttää asiantuntijaa tai rakennuspiirustuksia. 

Montako lumiestettä kattoni vaatii? 
Tähän kysymykseen saat vastauksen  asennusohjeestamme tai ottamalla yhteyttä joko  meihin (valmistajaan) tai johonkin meidän jälleenmyyjään. Sinun täytyy tietää kattokaltevuuden, laipion pituuden räystäältä harjalle, laipion leveyden ja paikallisen maksimaalisen lumensyvyyden. Huomaa, että pienet epätarkkuudet eivät haittaa lumiesteen valintaa. 

Haluan vain suojella oviaukkoja tai ilmastointiaukkoja, ehdotuksia? 
Me markkinoimme tuotetta, joka on suunniteltu nimenomaan koko katon suojaamiseen. Pelkästään oviaukon suojaus on hankala kysymys. Me emme suosittele sitä, mutta on alueita, missä lumi ei jäädy jatkuvasti ja siten on mahdollista suojata vain osittain kattoa. Kylmillä alueilla, jossa lumi jäätyy ja sulaa monta kertaa päivässä, suosittelemme koko katon suojaamista. Yleinen nyrkkisääntö on, että lumen ja jään suojukset tulisi porrastaa koko kattoon niin, että lumikuorma jakautuisi tasaisesti. os kattoa ei kuitenkaan haluta suojata kokonaan on esterivistön laitaan hyvä asentaa Kulon Kiila jää ja lumileikkuri, joka katkaiseen katolle syntyneen jää ja lumilautan oikeasta kohtaa ( katso kuva)

Onko lumieste asennus tee-se-itse-hanke? 
Lumiesteasennus on kohtuullisen selkeä prosessi. Katso  asennussivultamme yksityiskohdat tähän helppoon vaiheeseen. Ellet ole tottunut kävelemään katoilla, me suosittelemme kokenutta kattoasentajaa. Koska olemme valmistaja, meidän ei tarvitse asentaa lumiesteitä, emmekä suosittele ketään tiettyä asentajaa. Jos kuitenkin päätät tehdä työn itse, on ehkä turvallista sijoittaa kenkiin, jotka on erityisesti suunniteltu kattokävelyyn. Kurikan Lumieste / Uusi Hansa Oy ei ota vastuuta asennuksesta tai suosittele siihen liittyviä tuotteita. 

Miten voin laskea kattoni lumikuorman? 
Ole hyvä ja soita paikalliseen rakennustarkastustoimistoon tai tutustu tarkkaan lumikuormaohjeisiimme. 

Miksi lumiesteitä täytyy asentaa katolle useita rivejä ? 
Jos ohjeessa sanotaan, että katolle on asennettava vähintään kaksi siksakriviä, ei se tarkoita sitä, etteikö yhdelläkin siksakrivin asennuksella voisi selvitä jonkin aikaa tai vähälumisina vuosina. Kuitenkin pitkällä aikavälillä rasittuvat sekä esteet, ruuvit että ruodelaudat kohtuuttomasti, ellei lumiesteitä asenneta riittävästi. 

Kulo-lumiesteen asennusohje ei juurikaan poikkea perinteisten lumiesteiden asennusohjeista. Kun Kulo-lumiesteitä kehotetaan asentamaan useampiin siksakriveihin, samoin perinteisiä lumiesteitä joudutaan asentamaan kyseisiin kohtiin useisiin riveihin.
JUURI TÄMÄN OHJEEN NOUDATTAMATTA JÄTTÄMINEN ON SYNNYTTÄNYT USEAMMAT VAHINGOT! 

Jos katto on jyrkkä ja laipiolla on syvyyttä, on varsinkin runsaslumisina talvina vaara, että ylhäällä katolla olevat lumimassat liikkeelle lähtiessään repivät esteet ja katot hajalle. Tällöin yhteen riviin asennetut esteet eivät kykene pidättelemään ylhäältä tulevaa lumivyöryä! Siinä on koetuksella niin meidän kuin perinteistenkin lumiesteiden mallit. 

Vertaa meidän lumiesteasennusohjetta perinteisen lumiesteen asennusohjeeseen. 

Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä myös facebook-sivujemme kautta:

facebook

 

Lumikuormat Suomessa ja Pohjoismaissa

Kestääkö katto vai täytyykö lunta tiputtaa? 
Suomessa talojen kattojen lumikuorman kantavuudelta vaaditaan minimissään 1,4 kN etelän rannikkoalueilla ja saaristossa. Käsivarressa kantavuuden maksimi on 2,6 kN, mutta Ruotsin tunturialueilla aivan asutuilla alueilla maksimaalinen lumikuorma neliöltä on 5,5 kN. Tutustu lumikarttoihin tämän sivun alareunassa.

Sortuvat rakennukset 
Suomessa on uutisoitu talvisin sortuneista rakennuksista. Nämä rakennukset ovat olleet pääasiassa halleja ja muita tehdasrakennuksia, ei asuinrakennuksia. Hallit on rakennettu urakalla ja huolimattomasti virheitä tehden. Omakotitaloja ei tiedetä sortuneen lumikuormasta johtuneista syistä, sillä asuinrakennusten kantavuus on huomattavasti turvallisempi.

Miten mittaan lumikuorman? 
Ota ämpäri, jonka litratilavuuden tiedät, ja täytä se luminäytteellä tasan yläreunaan, muttei kukkuralle. Sulata lumi ja punnitse kokonaispaino, tyhjennä sulanut vesi pois ja punnitse tyhjä ämpäri. Vähennä tyhjän ämpärin paino pois kokonaispainosta. Toinen mittaustapa on: työnnä putki lumeen, jonka tilavuuden tiedät. Isohkot putket, kuten viemäriputket, ovat tilavia ja niistä on helpoin laskea tilavuus. Työnnä sitten putken alaosan alle peltilevy tai jokin muu vahva levy niin, ettei lumi pääse putoamaan putkesta, kun nostat sitä. Tyhjennä putken sisältö johonkin ämpäriin sulamaan ja punnitse sitten vesi. Tämä mittaustapa on siinä mielessä parempi ja lähempänä totuutta, sillä ämpäriä täytettäessä saattaa lumeen jäädä enemmän ilmaa tai sitä huomaamattaan painamalla tasoitta liikaa, mikä lisää lumenpainoa. Putkivaihtoehto kertoo todellisemman arvon, mutta se voi olla työläämpi.

 

Paljonko on yksi kN? 
1 kilonewton = 101,97 kg
Tulee kaavasta: paino [N] = massa [kg] x 9.81 [m/s2]

Paljonko lunta on katolla? 
Tornion laaksossa Suomen puolella ilmoitetaan maksimaaliseksi lumen painoksi 200 - 260 kg/neliö alueesta riippuen.
Ruotsi puolella 250 - 350 kg alueesta riippuen. Tilastoissa on suuria eroja mutta luvut antavat kuitenkin apua lumikuorman laskentaan.
Ero johtuu luultavasti siitä, että eri maissa käytetään erilaista laskentatapaa.

 

Suomen lumikartta 
Avaa lumikartta  tästä 

Melkein reaaliaikainen lumikuormakartta SuomestaRuotsin lumikartta 
Avaa lumikartta  tästä